Triathlon tutuksi

Triathlon koostuu kolmesta eri urheilulajista: uinti, pyöräily ja juoksu. Oman mausteen lajiin tuo myös lajien väliset vaihdot. Suomessa tapahtumatarjontaa on runsaasti, niin matalankynnyksen tapahtumasta SM-karkeloihin. Yleisimmät kilpailumatkat ovat supersprintti, sprintti, perusmatka (olympiamatka), puolimatka ja täysimatka.

Harrastuksen pariin pääsee matalalla budjetilla. Pakolliset varusteet ovat uimalasit, uimapuku/housut, pyörä, pyöräilykypärä ja lenkkarit sekä tietysti treenivaatteet. Tosin harrastamisesta tulee paljon mukavampaa hieman isommalla varustekokonaisuudella. Suurimmat alkuinvestoinnit ovat pyörä ja pyöräilyvarusteet sekä halutessaan avovesiuintiin märkäpuku, joka tekee uinnista turvallisempaa ja lämmittää viileämmässä vedessä. Lisäksi kannattaa panostaa omaan jalkaan sopiviin juoksukenkiin.

Triathlon otetaan yleensä haasteena vastaan, useimmalle haastavimpana osa-alueena on uinti. Pyöräily ja juoksu on yleensä jo nuoruudessa opittuja taitoja, jotka säilyvät aikuisikään asti helpommin. Jotta ensimmäisestä triathlon kokemuksesta jää hyvä mieli, kannattaa jokaista lajia harjoitella riittävä määrä ennen kilpailuun osallistumista. Varsinkin avovesiuintia kannattaa harjoitella, monen kilpailu loppuu jo ennen pyöräosuutta, jos vedessä iskee paniikki. Kun ennen kilpailuun osallistumista on säännöllisesti harjoitellut, on myös kunto varmasti kohentunut. Turhat rasitusvammat vältetään ja kilpailusuorituksesta palautuu nopeammin, kun olet riittävän hyvässä kunnossa. Näin ei tule turhia taukoja kilpailun ja harjoittelun uudelleen aloittamisen välille.

Urheiluun liittyvä sanonta ”pitää harjoitella hyvin, että jaksaa harjoitella hyvin” pätee myös triathlon harjoitteluun. Mitä pidempään olet harjoitellut kestävyyslajeja ja mitä pidemmälle triathlonmatkalle tähtäät, tulee myös treenejä pidentää. Äkkiseltään aloittelijalle kolmen tunnin treeni kuulostaa ja on pitkä, jos ei ole nousujohteisesti pidentänyt treenejä. Ennenkuin voi harjoitella paljon ja pitkiä treenejä, tulee opetella harjoittelemaan. Aloita maltilla ja nosta harjoittelun määriä fiksusti, ota avuksi valmentaja tai kokeneempi harrastaja. Jos paikkakunnallasi järjestetään alkeiskurssi, kannattaa harkita osallistumista. Siellä pääset turvallisesti lajin alkuun yhdessä muiden vasta-alkajien kanssa. Tee triathlon harrastuksesta elämäntapa, joka antaa sinulle vastapainoa arkisille asioille. Ja tärkein ohje, muista säilyttää hymy huulilla aina kun harrastat.