Triathlon lajina osa 1: Uinti

Vesi on elementti, joka herättää kunnioitusta, pelkoa ja jopa vapauden tunnetta. Jokaisessa meissä herää erilaisia tunteita vettä kohtaan. Toisille on luontevaa olla vedessä, toisen pitää käyttää enemmän aikaa, että vedessä uskaltaa olla ja siellä viihtyy. Osa voi jopa pelätä vettä.

Vesi on mahtava luonnonvoima ja se saa isoakin tuhoa aikaiseksi, joten pelko ja kunnioitus ovat ihan luontevia tunteita. Toisaalta, kun olet sinut veden kanssa ja luotat veteen, voit tuntea olevasi vapaa kuin kala. Saat otteen vedestä ja jokainen käsiveto vie sinua eteenpäin, voit vain nauttia kyydistä. Sinä hallitset vettä, ei vesi sinua.

Uinti on monelle esteenä edes aloittaa triathlonharrastus. Pelkkä pään laittaminen pinnan alle saattaa aiheuttaa paniikkia. Tärkein taito onkin oppia rentoutumaan vedessä. Näin on mahdollista uida energiaa säästäen. Muutoin muutama satametriäkin vie tolkuttomasti voimia ja jalat laahaavat pohjaa. Tuntuu kuin olisi uppotukki painolastina. Alkuun uinnin harjoittelu onkin viisasta aloittaa kellunta- ja hengitysharjoituksilla vedessä. Äkkiä huomaat, ettet tarvitsekaan joka käsivedolla happea ja jalat kelluvat lähellä veden pintaa. Oikean uintiasennon löytyminen on tärkeä pohja tekniikan opettelussa.

Uinti on tekninen laji ja tekniikan oppiminen vaatii paljon toistoja. On järkevää harjoitella vähemmän mutta laadukkaasti. Kannattaa myös pohtia uintitreenien ajoitusta, milloin olet virkeimmilläsi ja jaksat keskittyä koko treenin ajan. Uinnin aloittamiseen kannattaa panostaa ja pyytää apuun uinnista tietävä ihminen.

Suomen avovesissä uinti on vielä oma lajinsa verrattuna halliuintiin. Näkyvyys on huonompi ja useimmiten vedessä on muitakin uimareita. Triathlontapahtumissa lähtö on monelle uusi tilanne, kun lähtölaukauksesta käy kuhina veteen. Äkkiseltään voi tulla paniikki, kun kaikkialla on kättä ja jalkaa. Kannattaa siis harjoitella uinnin startteja porukassa. On myös fiksua jäädä hieman taka-alalle lähtökarsinassa, mikäli uinnin lähtö jännittää.

Meressä uidessa suolainen vesi tuo omat haasteensa. Näkyvyys on taas Suomen vesistöjä parempi. Onneksi kisoissa ei koskaan tarvitse uida yksin. Pysy rauhallisena ja keskity rytmin löytymiseen!

Ironman Barcelona 2019.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *