Verkkokurssilta osaamista ja työkaluja epäasiallista käytöstä vastaan
Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa on kaikille avoin ja ilmainen verkkokoulutus epäasiallisen käytöksen ja häirinnän ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Koulutus on suunnattu erityisesti kaikille seuratoiminnassa mukana oleville, mutta sisältää paljon hyödyllistä tietoa vanhemmillekin.
Koulutus kestää noin tunnin, mutta sen voi suorittaa omassa tahdissa, niin monessa osassa kuin haluaa. Tätä varten koulutukseen tulee kirjautua. Verkkokurssilla käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, seksuaalirikos, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Kurssi on helppokäyttöinen ja suorittaminen onnistuu myös mobiililaitteilla. Verkkokoulutus löytyy osoitteesta https://etoleyksin.fi/verkkokoulutus/.
Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke ja Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija voi olla yhteydessä ja saada apua. Verkkokoulutuksen lisäksi palvelulla on matalan kynnyksen ilmainen puhelin- ja chat-palvelu, jossa voi keskustella Väestöliiton ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti.
Kertokaa meille, jos kohtaatte epäasiallista käytöstä seurassamme – otamme sen vakavasti
Haluamme jatkuvasti kehittää toimintaamme, ja olla turvallinen ja iloa tuottava harrastuspaikka kaikille. Seurassamme työskentelevät ja vapaaehtoiset lasten ja nuorten kanssa toimivat aikuiset ovat sitoutuneet alla oleviin sääntöihin, joiden tarkoitus on ennaltaehkäistä kaikenlaista epäasiallista käyttäytymistä harrastuksessa. Nämä säännöt auttavat vanhempia, lapsia ja valmentajia tunnistamaan epäasiallista käytöstä. Siksi suosittelemme, että käytte nämä säännöt läpi lapsenne kanssa yhdessä.
Toivomme, että ilmoitatte meille heti, jos kohtaatte minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä seuramme järjestämän toiminnan parissa. Ottakaa yhteyttä lapsenne valmentajaan, yhteyshenkilöömme Milla Vihavaiseen, 040 936 3555, tai seuramme puheenjohtajaan Karoliina Weliniin, 040 718 7408.
Kuuntelemme ja otamme huolen vakavasti. Jokaista valitusta käsitellessämme pidämme keskiössä lapsen ja nuoren hyvinvoinnin. Kuulemme kaikkia osapuolia ennen kuin päätämme jatkotoimenpiteistä. Seurassamme kurinpidolliset päätökset tekee seuran hallitus.
Seuramme säännöt lasten ja nuorten kanssa toimiville työntekijöille ja vapaaehtoisille
Lapsilla ja nuorilla on oikeus kunnioittavaan kohteluun
Kunnioittava puhetyyli
Lapsille ja nuorille tulee puhua rohkaisten ja itsetuntoa vahvistaen. Lapsia ja nuoria ei saa vähätellä, haukkua, uhkailla tai nöyryyttää missään tilanteessa. Rasistista tai syrjivää kielenkäyttöä ei sallita missään tilanteessa. Ketään ei jätetä vaille huomiota.
Kunnioittava kurinpito
Jos lapsi tai nuori toimii väärin, on tilanteeseen puututtava reilusti, kunnioittavasti ja lapsenkehitystason huomioiden. Lapsille ja nuorille tulee antaa selkeät ohjeet siitä, mikä on sallittuaja mikä ei. Huonoa käyttäytymistä ilmetessä lapselle tulee antaa mahdollisuus pyytääanteeksi ja korjata toimintaansa. Lapsen ja nuoren kanssa tulee keskustella rauhallisesti jaasiallisesti tapahtuneesta. Kaikenlaiset fyysiset, nöyryyttävät tai pelottavat rangaistukset onkielletty. Lasten ja nuorten vähättely tai haukkuminen on kielletty kaikissa tilanteissa.
Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on kielletty
Seksuaalista häirintää on esimerkiksi seksuaalissävytteiset vitsit ja huomautukset, kehon ja ulkonäön kommentointi, epäasiallisten viestien lähettämien, seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet, seksuaaliset puheet ja kaksimieliset vitsit, homottelu ja huorittelu, vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset ja kysymykset, epäasialliset seksuaaliset viestit, kuvat ja videot, ja seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset.
Sukupuoleen perustuvaa häirintää on esimerkiksi halventava puhe toisesta sukupuolesta tai toisen sukupuolen alentaminen.
Lapsilla ja nuorilla on oikeus koskemattomuuteen
Fyysisen kontaktin tulee aina perustua lapsen tai nuoren tarpeeseen, esimerkiksi ohjaamiseen ja avustamiseen, kannustamiseen sopivalla tavalla tai lohduttamiseen. Lapsella tai nuorella on oikeus kieltäytyä fyysisestä kontaktista milloin vain, ellei siitä kieltäytyminen uhkaa hänen turvallisuuttaan.
Jos nuoresta tai lapsesta kiinnipitäminen on välttämätöntä hänen toiveidensa vastaisesti, esimerkiksi tilanteessa, jossa lapsi tai nuori voi vahingoittaa itseään tai muita, on siitä kerrottava heti tilanteen päätyttyä seuran johdolle.
Lapsilla ja nuorilla on oikeus päihteettömään harrastusympäristöön
Valmentajat ja muut lasten ja nuorten kanssa työskentelevät aikuiset eivät käytä alkoholia tai muita päihteitä, eivätkä ole päihteiden vaikutuksen alaisena urheilijoiden läsnä ollessa. Valmentajat tai muut lasten ja nuorten kanssa työskentelevät aikuiset eivät tarjoa alkoholia tai muita päihteitä urheilijoille, tai kannusta heitä käyttämään päihteitä.
Ammatillisten rajojen noudattaminen
Valmentaja tai muu urheilijan tukijoukkoon kuuluva aikuinen ei…
…flirttaile alaikäisen urheilijan kanssa, vaikka urheilija pyrkisi flirttailemaan aikuisen kanssa. Jos alaikäinen urheilija ihastuu valmentajaan, on valmentajan pidettävä ammatillinen rooli, ja torjuttava lapsen/nuoren lähestymisyritykset kunnioittavasti.
…utele urheilijan yksityiselämästä, ellei ole huolissaan tämän turvallisuudesta. Tässä tapauksessa asiasta on ilmoitettava myös seuran johdolle.
…tarjoa kyytiä yksittäisille harrastajille ilman vanhempien lupaa.
…pyri jatkuvaan kanssakäymiseen urheilijan kanssa harrastuksen ulkopuolella tai siihen liittymättömissä asioissa esimerkiksi soittelemalla tai viestittelemällä.
…peseydy tai pukeudu urheilijoiden kanssa samassa tilassa samaan aikaan, ellei se ole seurassa määritelty soveliaaksi. Julkisissa pukuhuoneissa lasten ja nuorten turvallisuus on kuitenkin taattava, ja tiloja valvottava, jos tarpeen.
…nuku samassa tilassa lasten ja nuorten kanssa yksin. Nukkumistilojen valvojana tulee aina olla vähintään kaksi aikuista.
…ei kutsu urheilijaa kotiinsa ellei muitakin urheilijoita tai valmentajia ole läsnä.
…järjestä kahdenkeskisiä harjoituksia. Harjoituksissa tulee olla vähintään kaksi urheilijaa läsnä tai muita paikalla olijoita.
…pidä matkoilla ollessaan kahdenkeskisiä tapaamisia kummankaan huoneessa, vaan aina julkisissa tiloissa.
…anna urheilijalle lahjoja tai rahaa.
Jos haluat apua tai tukea urheiluharrastuksessa tapahtuneeseen epäasialliseen käytökseen, voit olla yhteydessä myös Et ole yksin -palveluun. Palvelussa voi jutella nimettömästi ammattilaisen kanssa.
![](https://www.tdttriathlonclub.fi/wp-content/uploads/2024/09/Kuva1.jpg)